Kucharz

Z książki Pawła Hebdy i Jerzego Madejskiego "Zawód z pasją", wyd. "Park"
18.10.2005 , aktualizacja: 05.04.2007 16:10
A A A
Szukasz pracy na stanowisku kucharza? Zobacz oferty pracy w naszym serwisie

Definicja

Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a czasem nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.



Predyspozycje

Każdemu kucharzowi niezbędny jest niepospolity smak, jak mawiają profesjonaliści - nie zepsuty. Ale niekoniecznie wyostrzony. Ważna jest także wyobraźnia i zmysł estetyczny, a także poczucie elegancji w sztuce podawania potraw, dekorowania ich oraz dekorowania stołów. Kucharz coraz częściej bowiem chce być bliżej klientów. Coraz częściej też potrzebna jest mu także łatwość nawiązywania kontaktu i inne towarzyskie przymioty wynikające z faktu, że klienci w restauracjach chcą poznać autorów dzieł, jakimi są niektóre potrawy.



Dawniej i dziś

Czasy świetności kucharzy na dworach królewskich i arystokratycznych, co prawda, dawno minęły, za to wysoki prestiż tego zawodu, jakkolwiek nie we wszystkich krajach pozostał. Dziś głównie we Francji, która do kuchni przywiązuje największą wagę i jest ojczyzną restauracji.

W Polsce w ciągu ostatniego półwiecza doszło do upadku zawodu kucharza - sztuka kulinarna straciła na znaczeniu, zaś warunki pracy kucharzy i jakość produktów pozostawiały sporo do życzenia. Kucharzowi obce były pojęcia dekoracji potraw czy eksperymentowania, a zawód miał niski status społeczny. Kucharze nie mieli też z tytułu bycia znawcami rzemiosła żadnych satysfakcjonujących korzyści.

Od kilkunastu lat sztuka kulinarna wraca do łask, a wraz z nią także zawód kucharza. Posada kucharza w porządnej restauracji to dziś marzenie niejednego młodego człowieka. To oni kreują dziś renomę restauracji i to dla nich - a nie do samego lokalu - przychodzą klienci. Dla najlepszych szefów kuchni oznacza to niezłe wynagrodzenie i przede wszystkim satysfakcję. Coraz częściej kucharze uczestniczą też w konkursach, wyjeżdżają za granicę i prowadzą bardzo interesujące życie.



Status społeczny

Kiedyś sztuka kulinarna była powszechnie docenianym rzemiosłem, którego nigdy jednak nie otaczała tak interesująca aura jak dziś. Obecnie wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tylko w środowisku, ale i w mediach.



Jak zostać kucharzem?

Większość kucharzy w Polsce zdobywa ten zawód dzięki nauce w jednej z licznych szkół gastronomicznych - zawodowych lub techników. Ale kucharskie specjalności pojawiły się także w niektórych niepaństwowych szkołach wyższych, głównie hotelarsko-gastronomicznych. Współczesny kucharz nie powinien zaniedbać edukacji i, jeśli to możliwe, zdobyć wyższe wykształcenie.

Jednak najczęstszą i najkrótszą drogą jest edukacja w szkole średniej lub policealnej. Takich szkół jest w Polsce wiele; dają one absolwentom umiejętności przyrządzania różnych potraw i dań stosownie do potrzeb klienta, a także - co jest nowością w zawodzie - obsługi imprez okolicznościowych, np. przyjęć. Wykształcenie kucharskie zapewnia też możliwość kontaktu z nowoczesnymi urządzeniami współczesnego zakładu gastronomicznego.

Nauka w takiej szkole kończy się egzaminem z nauki zawodu i uzyskaniem dyplomu: pracownik wykwalifikowany w zawodzie kucharz małej gastronomii lub po prostu technik przetwórstwa żywności.

Początki w tym zawodzie i w nauce bywają czasem trudne, zwłaszcza na zajęciach praktycznych. Uczniowie skupiają się nie tylko na poznawaniu teoretycznych zagadnień technologii gastronomicznej, ale i na ćwiczeniu fantazji. W technikach gastronomicznych już bowiem wiedzą, że to niezbędna cecha współczesnych kucharzy.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Wydarzenia rynku pracy